Reuse BG

Ценим старата ви ИТ техника

Какво е Reuse парти?

Reuse парти е безплатно обществено събитие, при което доброволците помагат на хората да се научат как да поправят повредените си електронни устройства и малки уреди, за да ги спасят от сметището.

Наричаме ги партита, защото имат забавен, спонтанен дух, където участниците носят храна и музика, а хората могат да се срещат, смесват и споделят. Партитата се случват в различни видове места – от библиотеки, училища, кафета, художествени галерии или рабoтилници – и обикновено траят три часа.

Фокусът на събитието е споделянето на умения и знания. Гостите със счупени електронни уреди участват активно в ремонтите.

Защо Reuse партита?

За да поправим отношенията си с електрониката, ще са нужни големи усилия и сериозни промени в глобален мащаб.

Докато рециклирането е важно, ние трябва да погледнем преди това върху изхвърлянето – да насърчаваме потребителите да купуват с по-дългосрочни планове и отклоняват електрониката от депата. 

Ние вярваме, че не можем да чакаме повече за по-зелени или по-етични устройства, просто трябва да вземем инструментите и да започнем. Ето за това са Reuse партитата.

Всеки може да организира Reuse парти

Определете какви уреди може да ремонтирате (лаптопи, принтери, монитори, малки домакински уреди и т.н.) – тоест какви експерти ще се включат в ремонтите. Поправяйте и други уреди, ако желаете, но се уверете, че имате поне 3-4 сервизни техници и инженери.

Осигурете безплатен вход за гражданите и насърчавайте процеса на съвместно обучение – всеки може да научи нещо ново! Обявете партито достатъчно рано и после споделете широко резултатите.

Застраховайте се! Проектът ни Reuse.bg не носи отговорност за събития, които не организираме сами. Задължително си направете застраховка “Гражданска отговорност”.

Защо да станете домакин на Reuse парти?

Електронните отпадъци са едни от най-бързо растящите отпадъци в целия свят. Знаем, че темпът на потреблението ни има реални социални и екологични разходи. И знаем, че хората са разочаровани от културата на изхвърляне на отпадъци навсякъде около тях.

Но можем да направим нещо по въпроса. Има хора от вашата общност, които вече знаят как да поправят тези неща – и други хора, които искат да се научат. Събирайки ги в Reuse парти, можете да окажете незабавно въздействие върху е-отпадъците във вашия район, както и да помогнете в борбата за по-устойчиви продукти в дългосрочен план.

Не можем просто да чакаме да се появят по-екологични и по-етични продукти. Да запретнем ръкави и да работим!