Reuse BG

Ценим старата ви ИТ техника

Най-важните въпроси за Reuse парти

Вероятно концепцията ни за Reuse партита ви се струва малко сложна. Ето отговорите на повечето въпроси, които са се породили в главата ви досега.

Reuse парти е безплатно обществено събитие, при което доброволците помагат на хората да се научат как да поправят повредените си електронни устройства и малки уреди, за да ги спасят от сметището.

Наричаме ги партита, защото имат забавен, спонтанен дух, където участниците носят храна и музика, а хората могат да се срещат, смесват и споделят. Партитата се случват в различни видове места – от библиотеки, училища, кафета, художествени галерии или рабoтилници – и обикновено траят три часа.

Да покажем на децата и техните родители, че ремонтите на електроуреди не са сложни, а по-скоро са приятни и забавни.

Да покажем, че грижата за уредите ни е важна и може да доведе до значително удължаване живота на уредите и ни спести солидни суми за закупуване на нови уреди.

Да не говорим, че ремонтът учи на някои от най-важните умения: творческо решаване на проблеми, работа в екип и истинска увереност.

Ръстът на сензорни мрежи, умни устройства и интелигентни домове ще изисква повече поддръжка и ремонт от всякога. Това ще бъдат едни от най-надеждните работни места в епоха на автоматизация и ще се разчита изцяло на квалифицирани млади експерти.

Тези събития са обогатяваща възможност за участнижите, които могат да развият междуличностни и технически умения в допълнение към полезен доброволчески опит.

Ремонтите учат на някои от най-важните умения: (творческо) решаване на проблеми, работа в екип и истинска увереност.

Майсторите действат като ментори на учениците и им дадоха възможност да демонстрират уменията си – вече впечатляващи в много отношения – в областта на компютърните науки. 

Много деца са очаровани дори само от гледката на стотици инструменти и шанса за първи път в живота си да вземат отвертка в ръце.

Компютри, лаптопи, телефони, таблети, принтери, монитори, малки домакински уреди, аудио и видео техника и т.н

Не всеки ремонт може да бъде успешен. Някои хора вероятно ще трябва да си отидат, да намерят резервна част и да се върнат на следващото парти. Ние все пак се опитваме да поправяме базови ремонти. За сложини ремонти може да ви препоръчаме да се обърнете към специализиран професионален сервиз.

Би трябвало да е безплатен, поне трудът на майсторите ще е такъв. При необходимост от закупуване на резервна част ние ще изискваме заплащането й от собственика на уреда. Не забравяйте, че ние извършваме базови ремонти.

Съставихме списък с инструменти и консумативи. Не е нужно да имате всичко в списъка, за да проведете успешно парти за рестартиране, но всичко допълнително ще помогне:

 • отверки (най-добре да е цял комплект прецизни инструменти за ремонт на електроника)
 • клещи (различни видове)
 • мултицет
 • поялник

Застраховайте се! Проектът ни Reuse.bg не носи отговорност за събития, които не организираме сами. Задължително си направете застраховка „Гражданска отговорност“.

 • Поне 5 големи маси и столове за тях
 • Достатъчен брой разклонители
 • Монтажно тиксо или скоби (за закрепяне на разклонителите на пода)
 • Много добро осветление
 • Wi-Fi или мобилен интернет
 • Обозначителни табелки
 • Флипчарт или дъска за бележки 
 • Чай, кафе, напитки и закуски
 • Достъп до тоалетна

Всеки, който има уреди за ремонт и рециклиране, иска да се научи как да поправя повредените си уреди или иска да помогне за провеждането на партито:

 • Деца над 10 години (сами)
 • Деца под 10 години (с родителите си)
 • Учители и обществени активисти
 • Майстори по ремонт на уредите
 • Бармани, DJ-и и готвачи (все пак е парти)

Намерете удобно и дъстъпно място и доброволци, които ще помагат – трябват ви поне 3-4 помощника. 

Намерете майсторите и договорете кой какви уреди може да ремонтира. Ще намерите сервизни експерти с всякакви различни умения. Някои могат да помогнат с базови умения като смяна на щепсели; други – да се справят със софтуерни проблеми; трети ще поемат сложни ремонти с поялник. Важното е да имат практически опит (електричеството е опасно, все пак) и да са готови да поемат предизвикателство да помагат на хората да се научат как да го правят сами.

Сглобете послание и го изпратете към медиите.

Лесно е – прочетете информацията тук, а ако имате въпроси, използвайте контактната форма тук.

Наричаме ги партита, защото имат забавен, спонтанен дух, където участниците носят храна и музика, а хората могат да се срещат, смесват и споделят. Партитата се случват на различни места – от библиотеки, училища, кафета, художествени галерии или рабoтилници – и обикновено траят три-четири часа

Да, задължително, може да бъдете НПО, училище, община или компания. Това е важно заради отговорността и застраховките, които също са задължителни.

Ако искате да бъдете домакин на Reuse парти, но не знаете как да поправяте уреди сами, ще трябва да намерите хора, които могат. Попитайте в работата, квартала, ресторанта, в който вечеряте с приятели, форуми, електронни магазини и училища – или просто поставете плакати във вашия район.

Ще намерите сервизни експерти с всякакви различни умения. Някои могат да помогнат с базови умения като смяна на щепсели; други – да се справят със софтуерни проблеми; трети ще поемат сложни ремонти с поялник. Важното е да имат практически опит (електричеството е опасно, все пак) и да са готови да поемат предизвикателство да помагат на хората да се научат как да го правят сами. В този смисъл, всички майстори са добре дошли на вашето Reuse парти!

Дори ако имате само няколко такива Reuse-майстори на първото си парти, не се притеснявайте – ще се появят малко по-късно. Ако го направите добро, те ще дойдат.

Най-добри резултати се получават в събота преди обяд, и то при хубаво време.

Добър вариант е и в петък следобед, ако така ще е по-удобно на гостите. 

Поправянето на нашите отношения с електрониката изисква сериозни отношения в глобален мащаб.

Е-отпадъците са един от най-бързо развиващите се потоци от отпадъци в целия свят. Знаем, че темпът на потреблението ни има реални социални и екологични разходи. И знаем, че хората са разочаровани от културата на изхвърляне на отпадъци навсякъде около тях.

Но можем да направим нещо по въпроса. Има хора от вашата общност, които вече знаят как да поправят тези неща – и други хора, които искат да се научат. Събирайки ги в Reuse парти, можете да окажете незабавно въздействие върху е-отпадъците във вашия район, както и да помогнете в борбата за по-устойчиви продукти в дългосрочен план.

Не можем просто да чакаме да се появят по-екологични и по-етични електронни продукти. Да запретнем ръкави и да работим!

Чудесен въпрос! Винаги може да станете доброволец и да помагате при промотирането или провеждането на партито.

По-висока отговорност ще имате, ако станете домакин на някое от партитата. 

Ако имате опит в ремонтите на електроуреди, ще се радваме ако станете майстор по ремонтите. 

При всички случаи, оттук може да заявите участие или изпратите въпросите си.  

Майсторите обикновено са трима или четирима. Още толкова са доброволците. Нужни са поне двама домакини. Дотук 10.

Трябва да имате предвид, че един майстор обикновено поправя 2-3 уреда на парти, които ще се донесат от 12-20 гости.

Точно толкова е  и нормалният общ брой на участниците – 20-30 човека.

 

На първо място – използвана част от друг уред от същия модел или сервиз, в който има излишък.

Като друга опция – магазин за резервни части или сервиз на съответния производител.

“Направи си сам” също често сработва:)

Търсим повече доброволци, преподаватели и училища, които биха искали да организират Reuse партита и майстори, които да извършват ремонтни дейности. Свържете се с нас, ако искате да научите повече!