За и Против: как да рециклираме в София

За и Против: как да рециклираме в София

–-

Най-важните правила за по-добро рециклиране: да оставя ли капачките върху бутилките или дали мазните кутии за пица се рециклират?

Лесно е: ако нещо е във формата на бутилка или е пластмасово, то мястото му е в контейнера за рециклиране
Простата истина е, че ако всеки един от нас повторно използва или рециклира само една стока всеки ден, София ще се превърне в много по-чист и по-ефективен град.
Например, ако всички рециклираме само по още една алуминиева кутийка или пластмасова бутилка, ще спестим достатъчно енергия, за да се захранва 1 телевизор за следващите 63 години. Ето моите начини да бъда по-добър рециклатор:

1. АКО Е ПЛАСТМАСОВО ИЛИ С ФОРМА НА БУТИЛКА, РЕЦИКЛИРАЙТЕ ГО
Милиони бутилки дневно не стигат до контейнерите за рециклиране. Сигурно е, че можем по-добре.
Изпразнете бутилките и ги смачквайте – не ги сплесквайте – и свалете капачките им преди рециклиране. Бутилките от белина и почистващи препарати също могат да бъдат рециклирани, както и спрейовете и бутилките под налягане.

2. НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ БАНЯТА
Ако всички рециклират една кутия от пасти за зъби, това ще спести достатъчно енергия за работата на хладилници в повече от 2000 жилища за една година.
Самите тубички от пастата не могат да бъдат рециклирани, но всички останали – картонените опаковки, аерозоли, душ гел туби, сапуни, шампоани и балсами – са абсолютно рециклируеми. Извадете помпичката от бутилката за течен сапун първо.

3. ИЗПЛАКНЕТЕ НАБЪРЗО
За саксии, тръби или тави – изплакнете ги набързо, преди да ги поставите за рециклирате.
Не е нужно да изхвърляте последното късче храна, а и старателното измиване е прекалено и чиста загуба на енергия.

4. ОСТАВЕТЕ КАПАЧКАТА
Когато рециклирате стъкло, оставете капачките, включително металните капачки на бурканите и капачките върху бутилките. Сепараторите след шредерите ги отделят много прецизно и всички ще са Ви много благодарни за тях.

5. НЕ ПОСТАВЯЙТЕ ЗА РЕЦИКЛИРАНЕ ОМАЗНЕНА КУТИЯ ОТ ПИЦА
Не поставяйте за рециклиране мазни кутии от пица, кутии за приготвяне на храна или друг картон или хартия, покрити с храна. Мазнината не може да бъде отстранена и причинява дефекти в новите продукти, произведени от рециклиран картон.

6. ИЗПОЛВАЙТЕ ТЕСТА СЪС СМАЧКВАНЕ
Не сте сигурни дали може да се рециклира лист хартия? Опитайте да го смачкате в ръката си. Ако не се върне обратно, може да се рециклира. Много добър тест за пробване на опаковъчната хартия.
И ако рециклирате поздравителните картички и опаковките от рождения ден, изтрийте от тях лепилата и махнете тиксото.

7. СМАЧКАЙТЕ ГИ ЗА СЕКУНДА
Стиснете за секунда алуминиевите кутии и пластмасовите бутилки – това ще спести място в кошчето за рециклиране и ще ги направи по-ефикасни за транспортиране.
Смачквайте фолиото на топка, за да му помогнете да премине през процеса на сортиране, без да се смесва или разкъсва.

8. АКО НЕ СТЕ СИГУРНИ, ПРОВЕРЕТЕ
Ако не сте сигурни дали, как и къде можете да рециклирате даден артикул, попитайте ни или посетете нашия Локатор за рециклиране..

9. ВИЖТЕ ДОБРЕ ЕТИКЕТИТЕ
Потърсете етикетите, които вече се появяват на всякакви опаковки – всичко, от кутии за безалкохолни, чанти за хляб и пластмасови бутилки от перилни препарати.
Символите, които виждате там, ще ви кажат дали опаковката може ще бъде приета за рециклиране или трябва да бъде поставена в битовите контейнери.
Ще намерите допълнителни обяснения относно етикетите за рециклиране, когато търсите онлайн на адрес: recyclenow.com/recycling-knowledge/packaging-symbols-explained.

10. ПОМИСЛЕТЕ КАК ДА СПЕСТИТЕ МЯСТО
Проучване, което проведохме с 2 000 жители на София, подчерта липсата на пространство в домовете като най-голямото предизвикателство пред желанието ни да рециклираме.
Използвайте мултифункционални комбинирани кошчета като показаните тук.

И НИКОГА ПОВЕЧЕ …
Не пускайте използвани памперси в контейнера за рециклиране.
Не поставяйте медицински материали като спринцовки и игли за рециклиране.
Смесвайте текстил с други материали за рециклиране. Текстилът може може да се увие около ролките на машината за шредиране и да причини дълъг престой на рециклиращата линия.
Поставяйте рециклируемите отпадъци в черна торба — има много голям шанс да бъдат изпрате към депо за депониране.

 

Как постъпвате Вие? Ако имате добри идеи и резултати, молим да ги споделите с нас, попълвайки формата по-долу.

Авторски публикации 6

Вашият коментар

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре